Zamów żur śląski.
Ostatnio coraz rzadziej spożywamy obiady złożone z dwóch posiłków. Przez notoryczny braku czasu, co generuje konieczność błyskawicznego najedzenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie, ograniczając się do potraw niegdyś podawanych zwykle jako to drugie danie. Jednak na wskroś polskie zupy, takie jak żurek i barszcz biały, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeśli osobiście przyrządzamy je już wyłącznie sporadycznie, to w dalszym ciągu są one stałym punktem w ofercie barów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, jak również są tradycyjnie serwowane w czasie świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia.
Żurek a barszcz biały – Czy żurek i barszcz biały to jedna zupa?
Jeżeli zapyta się Polaka o zupę przyrządzaną na zakwasie z mąki, to momentalnie wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Multum osób często nie wie, że to dwa odrębne dania, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem co do zasady barszcz biały przygotowuje się na zakwasie z mąki pszennej, zaś żurek – na zakwasie na mące żytniej. Ale to nie wszystko, co różni te zupy, aczkolwiek trzeba dobitnie zaznaczyć, że nie ma jednego kanonicznego przepisu na żurek i kolejnego na barszcz biały. Gotowanie jest bowiem sztuką, a każda kompozycja składników jest odbiciem wprawy kucharza oraz jego subiektywnych upodobań. Co jednak da się wymienić to fakt, że w barszczu białym zwykle znajduje się więcej jarzyn oraz grzybów. Barszcz zabiela się też tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu z mąki można użyć sok kapusty kiszonej bądź z ogórków kwaszonych. Tymczasem z żurkiem sprawa jest nieco bardziej złożona, bowiem w ramach tej grupy zup można wyróżnić 3 typy:
– kwaśny, zawiesisty żur gotowany najczęściej ze sporą ilością ząbków czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z kawałkami ziemniaków;
– nie za gęsty, lekki żurek, zabielany suto śmietaną i doprawiany sporą ilością majeranku, serwuje się go zwykle z pieczywem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się na zakwasie chlebowym lub żytnim.
Nie trzeba przygotować samemu zakwasu na żur i barszcz biały
Przyrządzanie zakwasu na wypunktowane wyżej zupy nie jest skomplikowane, chociaż nie zawsze pierwsza próba kończy się sukcesem. W poradnikach kulinarnych znajduje się dziesiątki instrukcji, jak zrobić zakwas, z których można skorzystać. Stosując jednak samodzielnie zrobiony zakwas należy przewidzieć przyrządzanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Dlatego, jeśli chętka np. na żur zaatakuje was niespodzianie, warto sięgnąć po gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, wystarczających na przyrządzanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych tradycyjnych, jak i internetowych, bez problemu dostaniemy zakwasy z mąki pszennej czy żytniej, dzięki którym ugotujemy przepyszny barszcz biały i tradycyjny żurek staropolski bądź śląski.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]