Jeśli chcesz zamówić żywność eko, koniecznie wejdź na https://bit.ly/3ioIzsu.
Od dynamicznego rozwoju branży spożywczej, który trwa od początku XX w., artykuły konsumowane przez nas codziennie zaczęto standardowo nasycać rozmaitymi związkami wydłużającymi ich świeżość. Ale wraz z poszerzającą się wiedzą nabywców odnośnie tego, co jedzą i jakie może to mieć oddziaływanie na ich samopoczucie, w ostatnim czasie coraz chętniej poszukują oni produktów wykonanych z żywności nieprzetworzonej.
Żywność eko – rośliny kultywowane z zachowaniem wszystkich norm rolnictwa ekologicznego
By konkretny wyrób dostępny w Polsce mógł tytułować się „ekologicznym”, musi sprostać kilku wytycznym. Żywność ekologiczna oraz przetwory z niej wytworzone muszą posiadać określone certyfikaty wydawane przez wyznaczone do tego instytuty. Fundamentalną jednakże właściwością spożywczych produktów eko jest to, iż użyte do ich przygotowania owoce i warzywa kultywowano z zachowaniem głównych norm rolnictwa ekologicznego. To znaczy, że rolnicy nie używali chemicznych środków ochrony roślin ani nawozów, które mogłyby niekorzystnie wpływać nie tylko na zdrowie ludzi, ale które także są zagrożeniem dla otoczenia. Niektóre wszak nawozy zatruwają wody gruntowe bądź powodują zasolenie gleby, a opryski upraw silnymi pestycydami często skutkują śmiercią pożytecznych owadów. Z kolei ekologiczna uprawa powoduje, że owoce i warzywa cechują się niższą zawartością metali ciężkich, azotynów i azotanów, a to oznacza, że mniej tych niepożądanych związków przeniknie do organizmu ich konsumentów.
Kupujesz żywność ekologiczną? Sprawdzaj dokładnie informacje na etykiecie
Żywność eko jest poddawana stałemu nadzorowi na wszystkich etapach produkcji, w tym też w czasie przewozu i przechowywania. Co kluczowe, jeżeli przetwór spełnia wymogi, jego wytwórca oprócz rutynowych informacji między innymi o wadze netto, miejscu pochodzenia ingredientów, dacie trwałości, temperaturze przechowywania i możliwych alergenach, musi dodatkowo obowiązkowo wskazać numer ID organu kontrolnego ten artykuł i umieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, którym jest liść ułożony z gwiazdek na zielonym tle. Wypatrując żywności ekologicznej należy więc czytać starannie etykiety produktów, a nabywając je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy na stronie opublikowana jest informacja o posiadanych certyfikatach.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]