Nie tylko danie wigilijne – barszcz czerwony

20 listopada 2022

Dowiedz się, gdzie zamówić barszcz czerwony z koncentratu w butelce.

To nieprawda, że barszcz czerwony to zupa tylko świąteczna, którą jemy przeważnie podczas Wigilii albo hucznych rodzinnych zabaw. Tam, gdzie obyczaj jedzenia obiadów z dwóch dań wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony często spotykany jest na stolikach nie tylko pod postacią zupy, lecz też jako uzupełnienie do wielu dań.

Barszcz czerwony – pasuje do jaja na twardo i do krokietów z grzybowym nadzieniem

Wydaje się, że barszcz czerwony to łatwy do przyrządzenia wywar z buraków, który sam w sobie nie jest bardzo sycącym daniem. Jednakże właśnie jego nieznacznie słodkawy, a przy tym kwaskowaty aromat sprawia, iż rewelacyjnie współdziała on z innymi smakami. Lubianych dodatków do barszczu czerwonego jest mnóstwo – niektórzy wrzucają weń pierogi z mięsem, kapustą czy też grzybami, pozostali preferują w nim kartofle, kawałki kiełbasy i jajko. Barszcz czerwony to nie tylko posiłek na obiad, ale też pyszna przekąska albo ciepła kolacja – gorący kubeczek tej zupy idealnie podkreśli smak bułeczki drożdżowej z mięsnym farszem czy chrupkiego krokiecika z pieczarkami.

Trzeba zaznaczyć, iż barszcz czerwony, jeśli nie jest zabielony śmietaną, jest zupą nietuczącą. Danie to uznawane jest za zdrowe, gdyż dostarcza organizmowi mangan, witaminę C oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy, jak również dużo żelaza, dlatego rekomenduje się je anemikom. Z kolei ze względu na to, iż bazą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem zwykle spożywa się ją z dodatkami mających w składzie spore ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby, u których rozwinęła się cukrzyca.

Barszcz czerwony na zakwasie z kwaszonych buraków ma lepszy smak

Nie istnieje jeden przepis na barszcz z buraków – każdy w kuchni korzysta ze swoich ulubionych dodatków i odmiennie przyprawia tę zupę. Niektórzy uwielbiają pikantny barszcz, dobrze pieprzny, pozostali dodają do niego odrobinę cukru, by zaakcentować naturalny słodkawy aromat buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, jeżeli przygotowuje się go z użyciem zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z kiszonych buraków ma mocniejszy, kwaśny posmak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a przy tym dostarcza organizmowi więcej pożytecznych minerałów i witamin. Taki zakwas z buraków kwaszonych można rzecz jasna przygotowywać na własną rękę, ale okres fermentacji trwa w okolicach tygodnia. Jeżeli jednak nagle nabierzesz ochoty na to danie, wcale nie musisz na nie czekać – wystarczy, że kupisz butelkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie albo przez internet.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]