Kiszone ogórki powinniśmy jeść często. Dowiedz się dlaczego

25 września 2022

W sałatce warzywnej, w zupie, na kanapce lub jako dodatek do drugiego dania – kiszone ogórki w naszej kuchni wykorzystujemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, bo kiszonki są jednocześnie zdrowe, jak i pyszne.

Ogórki kiszone – z koprem, czosnkiem albo z innymi dodatkami

Kiszone ogórki to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich przygotowanie jest niesłychanie łatwe. Używa się do tego pojemnych glinianych garnków albo beczek z drewna, w których surowe ogórki zalewa się wodą z solą. Później kładzie się je na co najmniej kilkanaście dni w chłodnym miejscuna tak długo, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Amatorzy mało kwaśnych kiszonek mogą spożyć ogórki już po paru dniach – ogórki tego rodzaju określamy „małosolnymi”. W podstawowym recepturze do solanki wraz z ogórkami wkłada się czosnek oraz koper, lecz smak kiszonych ogórków można podkręcić również różnymi przyprawami, przykładowo liśćmi laurowymi, cząstkami chrzanu lub ziarnami czarnego pieprzu. Rzecz jasna nie wszyscy mają czas ani sporo miejsca w kuchni, by na własną rękę zrobić takie kiszonki. Nie każdy dysponuje także piwnicą lub spiżarką, w której może gromadzić przetwory w dużych ilościach. Nie znaczy to jednakże, iż należy zrezygnować z kiszonych ogórków – zawsze możemy nabyć je w sklepie na wagę lub w wygodnych opakowaniach, tj. w woreczkach z folii czy w pojemnikach, które bez przeszkód zmieszczą się w lodówce.

Jakie minerały i witaminy zawierają kwaszone ogórki?

Od setek lat znane jest przekonanie, iż warzywa poddane fermentacji zbawiennie wpływają na ludzki układ pokarmowy. I nie jest to nieprawdą, ponieważ wraz z kwaszonkami spożywamy pożyteczne kultury bakterii, które pozytywnie wpływają na florę przewodów pokarmowych i obniżają ich pH, wspierając w konsekwencji proces trawienia. Jednak na tym nie koniec! Ogórki kiszone są niskokaloryczne (to około 12 kcal na 10 dag), a zarazem zawierają m.in. witaminę C, K1 i D, witaminy z grupy B, jak również wiele minerałów koniecznych do właściwego działania organizmu, to przykładowo magnez, żelazo, wapń, fosfor czy selen. A co z sokiem z kwaszonych ogórków? Jeśli doceniamy kwaśne smaki, zalecamy nie wyrzucać go po zjedzeniu kwaszonek. Lepiej go wypić albo użyć do zupy ogórkowej, gdyż w miarę kwaszenia składniki odżywcze przenikają po części do zalewy. Warto jednakże zaznaczyć, na kiszonki powinny uważać osoby borykające się z nadciśnieniem – w kwaszonkach znajduje się bowiem duża ilość soli.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]