Więcej o obwarzankach krakowskich na https://www.piekarniapochopien.com/obwarzanki-i-precle.html.
Posiadają niepowtarzalny aromat, wyglądają bardzo interesująco, zaś kupić je można tylko w jednym miejscu na Ziemi. O co chodzi? Oczywiście tematem są obwarzanki krakowskie, które bezapelacyjnie są wizytówką dawnej stolicy naszego kraju i dumą krakowskich cukierników. Z jakiego powodu szczycą się tak dużym zainteresowaniem? Jak powstają obwarzanki krakowskie? Czemu goście przybywający do stolicy Małopolski na początku zamierzają spróbować akurat tego specjału?
Kiedy pojawiły się obwarzanki krakowskie?
Tradycja produkcji obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie trzynastego stulecia. W księgach zaś pojawiły się sto lat później, gdy odnotowano, że uwielbiała je sama królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Najpierw spożywano je wyłącznie w okresie Wielkiego Postu, jednak potem jadano je też w innych porach roku. W piętnastym wieku władca Jan Olbracht ustanowił przywilej, według którego mieli prawo wypiekać je tylko krakowscy rzemieślnicy. Taką samą ustawę ustanowiła pięć wieków potem Unia Europejska, dodając je do spisu produktów tradycyjnych.
Jak wypieka się obwarzanki krakowskie?
Obwarzanki mają kształt okręgu z łatwo zauważalną plecioną fakturą i średnicę w granicach piętnastu cm. Obwarzanki krakowskie od lat wypiekane są w myśl identycznego przepisu. Ich określenie i wyjątkowy smak są skutkiem obwarzania. Po wyjęciu z garnka obwarzanki krakowskie wzbogaca się przyprawami – między innymi sezamem tudzież makiem – i wkłada do pieca.
Nasza siedziba:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]