Od dynamicznego rozwoju branży spożywczej, który trwa od początku XX w., artykuły konsumowane przez nas codziennie zaczęto standardowo nasycać rozmaitymi związkami wydłużającymi ich świeżość.
Kulinaria
Nie tylko danie wigilijne – barszcz czerwony
To nieprawda, że barszcz czerwony to zupa tylko świąteczna, którą jemy przeważnie podczas Wigilii albo hucznych rodzinnych zabaw. Tam, gdzie obyczaj jedzenia obiadów z
Zupy na zakwasie z mąki – dania na święta i na dzień powszedni
Ostatnio coraz rzadziej spożywamy obiady złożone z dwóch posiłków. Przez notoryczny braku czasu, co generuje konieczność błyskawicznego najedzenia się, raz za razem porzucamy myśl
Kiszone ogórki powinniśmy jeść często. Dowiedz się dlaczego
W sałatce warzywnej, w zupie, na kanapce lub jako dodatek do drugiego dania – kiszone ogórki w naszej kuchni wykorzystujemy częściej niż chcielibyśmy przyznać.
Jedzenie rozgrzewające i jedzenie chłodzące. Poznaj jego wpływ na organizm
Czy słyszałeś kiedyś o produktach żywnościowych, które posiadają właściwości rozgrzewające i schładzające? Dowiedz się, jakie jedzenie możemy zaliczyć do tych grup oraz jak wpływają
Obwarzanki krakowskie – to się je w Małopolsce
Posiadają niepowtarzalny aromat, wyglądają bardzo interesująco, zaś kupić je można tylko w jednym miejscu na Ziemi. O co chodzi? Oczywiście tematem są obwarzanki krakowskie,
Brakuje Ci witamin i soli mineralnych? Pij soki z buraków i kiszonej kapusty!
Produkty fermentowane po okresie zapomnienia powtórnie wracają na nasze stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają też inne, do tej pory mniej znane owoce
Sok z kiszonej kapusty – właściwości, przeciwwskazania, dawkowanie
Sok z kiszonej kapusty ma właściwości prozdrowotne, odkwasza organizm, poprawia odporność i jest prawdziwą bombą witaminową. Ile pić dziennie soku z kiszonej kapusty? Czy
Kapsułki do ekspresu – zawsze idealna kawa
Wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez filiżanki ciepłej, smakowitej kawy, która szybko stawia na nogi i przygotowuje na kolejny dzień pracy. Przy
Warsztaty kulinarne – dla początkujących i zaawansowanych
Wzięcie udziału w kursie kulinarnym to droga do zdobycia nowych umiejętności – poznanie dobrych praktyk produkcyjnych i tajników różnych przepisów albo po prostu powtórzenie